Drukbezocht en inspirerend energiecafé in Meppel

 

22 mei 2017

 

Ruim 50 huurders bezochten afgelopen vrijdag het Woonbond energiecafé in Schouwburg Ogterop in Meppel. Huurders en gastsprekers gingen in gesprek over ‘de weg naar energieneutraal’. De conclusie was dat nul-op-de-meter renovaties de toekomst hebben, maar dat er meer moet gebeuren om de doelstelling van energieneutraal in 2050 te kunnen halen.

 

Kansen en knelpunten

 

Onder leiding van gespreksleider Michel Jehae was er een panelgesprek tussen Lex de Boer, directeur bestuurder van Lefier, Paul Born van de Stroomversnelling en Ronald Paping, directeur van de Woonbond. Kansen en knelpunten van nul-op-de-meter renovaties werden besproken. Albert Boiten van het Noordelijk Overleg Lefier kreeg de zaal mee met zijn opmerking dat huurdersorganisaties betrokken moeten worden bij de plannen voor renovatie naar nul op de meter. Ronald Paping benadrukte dat er voor huurders echt een voordeel moet zijn wat betreft de woonlasten.

 

Routekaart naar energieneutraal

 

Op de vraag: ‘waar staan we over 5 jaar?’ was Lex de Boer het meest uitgesproken. Volgens hem is nul-op-de-meter dan de nieuwe norm. Energieconsulent van de Woonbond Jaap van Leeuwen vertelde de zaal over de verschillende routes die er zijn voor een verhuurder om naar 100% energieneutraal te komen. Belangrijkste boodschap voor de huurdersorganisaties: zorg ervoor dat het beleid bijgestuurd wordt. Niet langer alleen aansturen op gemiddeld label B, maar verder kijken op een slimme manier. Dus nu geen dingen doen die verdere stappen richting energieneutraal  in de weg staan.

 

Aanbevelingen

 

Tot slot werd aan de zaal gevraagd welke tips en aanbevelingen zij vanuit de huurders wilden meegeven voor de verdere stappen richting energieneutraal. Die varieerden van blijven werken aan bewustzijn bij huurders over hun energiegebruik tot zorgen voor meer kennis bij corporaties. En: ook de particuliere sector en woningeigenaren moeten meedoen.

energiebesparing

 

 

Bron : Woonbond