Bo-Ex op weg naar energieleverende hoogbouwflats

2 juni 2017

Woningcorporatie Bo-Ex gaat in de Utrechtse wijk Overvecht een kleine windmolen (windgenerator) plaatsen op het dak van een flat van 10 verdiepingen. Het is een Europese primeur. De opgewekte stroom is voor gebruik in de gemeenschappelijke ruimtes.  Daarmee wil Bo-Ex de maandelijkse woonlasten voor huurders beperken. De huurprijs gaat niet omhoog.Windenergie

De windmolen is zo ontworpen dat hij veilig op een hoogbouwflat kan worden geplaatst. Hij is ongeveer 3 meter hoog en heeft horizontaal draaiende wieken, zoals bij een draaimolen. Er wordt goed gekeken of er geen overlast optreedt voor bewoners zoals geluid of trillingen. Als dat zo zou zijn wordt de windgenerator stilgezet. De bewoners zijn geïnformeerd over het plan. Een consortium waarin bedrijven, corporatie, universiteit en hogeschool Utrecht samenwerken, voert deze testopstelling in Utrecht uit,  met onder meer geld van het ministerie van Economische Zaken

Energieleverende flat

De windgenerator is onderdeel van een renovatie die als doel heeft om meer energie op te wekken dan dat er gebruikt wordt. Dat kan doordat er slimme systemen worden ontwikkeld die voor de verwarming, ventilatie en isolatie van de 58 woningen gaan zorgen. Deze nieuwe technieken zitten in bouwdelen die aan de buitenkant van de flat worden geplaatst. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat er gebruikt wordt? Dan wordt dat overschot opgeslagen in accu’s van elektrische auto’s zodat er geen piekbelasting op het elektriciteitsnet optreedt.

Visie huurdersorganisatie

Volgens Huurdersorganisatie STOK is het een mooi project, maar ze vinden het jammer dat Bo-Ex vooral op elektriciteit inzet , en niet op duurzame warmtenetten. Want dáár ligt volgens hen de toekomstige oplossing voor een duurzame gebouwde omgeving. Om daarmee aan de slag te kunnen is de corporatie echter afhankelijk van de gemeente, die voor de benodigde infrastructuur moet zorgen.

Jaren ’60 en ’70 hoogbouwflats

Er ligt een grote uitdaging om vooral de jaren ’60 en ’70 hoogbouwflats te verduurzamen, vanwege het relatief kleine dakoppervlak. Daardoor kunnen er niet genoeg zonnepanelen op geplaatst worden om genoeg stroom op te wekken voor alle woningen in de flat. De windgenerator in combinatie met de nieuwe bouwdelen én zonnepanelen zouden dan een oplossing kunnen zijn. Er zijn in Nederland  nog zo’n 250.000 hoogbouwwoningen die op deze manier energieleverend zouden kunnen worden.

energiebesparing

 

Bron : Woonbond